Duurzaam wonen met zonnepanelen

Interview met Zonnepaneel Zeeland

Hoe maak je van zonneschijn elektriciteit?                                 

Het woord zonnepaneel is feitelijk onjuist, eigenlijk zijn het panelen die reageren op lichtintensiteit. Zonnepanelen zitten vol siliciumcellen die een natuurlijke, elektrische reactie geven op licht. Daarom geven zonnepanelen ook bij bewolkt weer rendement. Het wil dus niet automatisch zeggen dat een warme zomerdag meer opbrengt, een heldere winterdag is ideaal

Hoe zit het met subsidies?

Subsidies zijn bij elke gemeente verschillend en de regels veranderen nogal eens. Als je zover bent om zonnepanelen aan te schaffen is het zeker de moeite waard om je licht eens bij de gemeente op te steken.

Om verduurzaming te stimuleren kunnen particulieren de btw terugvorderen. Voor bedrijven is er een energie-investeringsaftrek, dat maakt dat ook bedrijven steeds vaker kiezen voor zonnepanelen.

Wat is het effect van zonnepanelen op mijn energielabel?

Je gaat al snel een label omhoog, maar iedereen moet kijken welke verduurzamingsmaatregelen het beste bij zijn of haar situatie past.

Als je een woning wilt verduurzamen is een combinatie van maatregelen vaak noodzakelijk. Als je bijvoorbeeld met een warmtepomp gaat verwarmen in plaats van met gas, ga je waarschijnlijk meer elektriciteit verbruiken. Dan is de combinatie met zonnepanelen ideaal.

Wat levert een zonnepaneel op?

De investering in zonnepanelen heb je in zeven jaar terugverdiend. Een zonnepaneel heeft een levensduur van 25 jaar en vergt weinig onderhoud, elke twee jaar een schoonmaakbeurt is voldoende. Een warmtepomp heeft bijvoorbeeld meer onderhoud dan een cv-ketel. 

Een goed vooruitzicht…

Inmiddels zijn er hybride systemen op de markt: bij Zonnepaneel Zeeland werken we al met hybride systemen. Met een hybride systeem worden zonnepanelen gecombineerd met waterslangen, het water in de slangen wordt in de zon opgewarmd en de zonnecellen leveren de elektriciteit. Omdat zonnepaneel, warmtepomp en cv-ketel worden gecombineerd, is er minder gas nodig.

Is er kwaliteitsverschil in zonnepanelen?

Zonnepaneel Zeeland gebruikt enkel A-klasse panelen die TÜV-gekeurd zijn. TÜV is een Duits keurmerk, vergelijkbaar met KIWA. 

Zonnepaneel Zeeland maakt het verschil omdat wij met micro-inverters (kleine omvormers) werken. Meestal zie je meerdere zonnepanelen op een dak liggen die aan elkaar geschakeld zijn. Dit betekent dat bij een beschadiging of vervuiling het rendement van alle panelen achteruitgaat. 

Micro-inverters zorgen ervoor dat de panelen onafhankelijk van elkaar blijven werken. Dus bij vervuiling verlies je alleen een beetje rendement bij het paneel in kwestie. Als er een vervuiling op één paneel is blijven de andere panelen gewoon door functioneren. 

Zijn zonnepanelen wel echt duurzaam?

Alle bedrijven in de zonnepaneelsector zijn lid van de PV-cycle, dit is een fonds dat de sector voorbereid op de toekomst. Want als de levensduur van zonnepanelen voorbij is moeten ze op een duurzame manier weer gerecycled kunnen worden.

Wilt u meer weten over zonnepanelen voor uw woning of bedrijfspand? 

Neem contact op met Zonnepaneel Zeeland of kijk op www.zonnepaneelzeeland.nl

Zonnepaneel Zeeland

Communicatielaan 25, Terneuzen

info@zonnepaneelzeeland.nl

telefoon: 0115 72 88 00